“Dumnezeu mi-a adus alături artiști talentați, de care nu m-am mai despărțit, pentru că au ajuns să mă știe pe dinafară, să mă înțeleagă din priviri. Daniel Jinga este un astfel de dirijor, cu o remarcabilă inteligență muzicală!”
Gheorghe Zamfir
“În lumea de azi există, pregnant, o tendință de hiperspecializare. Există chiar o butadă: „Începem să știm din ce în ce mai multe lucruri în din ce în ce mai puține domenii. Vom sfârși știind totul despre nimic!”.
Nu pot da un răspuns sau, și mai puțin, un verdict în acest sens. Cunosc însă oameni, pe care îi stimez mult, care parcurg drumul invers. Unul dintre aceștia este Daniel Jinga. Și ca să parafrazez titlul unui film celebru, aș întreba: „Cine ești dumneata, domnule Jinga?”.
Sigur mi se va răspunde că ești dirijorul corului și directorul adjunct al Operei Naționale București. Dar ești și fondatorului corului de cameră Accoustic. Cântăreți în prestigioasele coruri Madrigal, Preludiu, Te Deum Laudamus, corul Filarmonicii din București. Să nu uit că ești absolvent de Seminar teologic și compozitor. Ești dirijor de orchestră, cum ar fi Orchestra Simfonică Muntenia și Orchestra Metropolitană București, dirijor de teatru muzical și un pionier al rock-ului simfonic, concretizat în concerte memorabile.
Am cântat sub bagheta lui Daniel Jinga. Se simte că iubește vocile. Face parte dintre dirijorii care respiră cu solistul, îl potențează, îl pune în valoare.
Deci, „Cine ești, domnule Jinga?.
Pentru că ai amintit într-un interviu de Piramida lui Maslow, aș spune că te afli la nivelul de Autoactualizare pe palierele Nevoia de a-ți atinge și depăși potențialul, Nevoia de estetică și frumos, cu destinația Nevoia de împlinire.”
Felicia Filip
“Am lucrat cu Daniel Jinga la “Rocky Horror Show” în București și “Povestede Iarnă” la Timișoara…În ambele proiecte,Daniel a lucrat cu măiestrie și cu o profunzime imensă, a pătruns dinamismul mistic și a combinat lirismul vocal cu dramatismul scenic…Daniel are capacități creative care îl duc la sunete noi și o muzică nouă.
Am avut bucuria să îi aud corul în câteva ocazii și de fiecare dată m-au convins cu dedicația cântăreților, credința lor în muzică și în dirijor… Ca șef al corului, el reușește să traducă diferitele stiluri muzicale într-un limbaj modern, coerent și reprezentativ generației lui.
Daniel Jinga are capacități de conducător ce își duce corul, muzicienii și distribuția de actori într-o lume muzicală care comunică cu interiorul sufletesc… De asemenea, curiozitatea lui permanentă îl face să studieze și să descopere zilnic noi metode…El devine un pod pe care muzica trecutului pășește în pas modern și o ușă prin care personaje sonore și muzicale își fac apariția…
Voi continua să apelez la talentul lui muzical, care nu m-a decepționat niciodată.”
Alexander Hausvater / Regizor
“Cu maestrul Daniel Jinga colaborez de foarte multă vreme! Am preferat această colaborare deoarece întotdeauna mi-a inspirat siguranță de sine, o lejeritate deosebită în arta dirijatului, și, nu în ultimul rând, a modului în care se adaptează fiecărui stil de muzică! Pregătirea și autoritatea dirijorului Daniel Jinga influențează într-un grad înalt nivelul de interpretare al unei orchestre! Cu aleasă prețuire, dragă maestre!”
Marcel Pavel
“În anul 2001 cântam în Corul de Cameră “Madrigal” şi atunci a fost prima oară când am auzit numele Daniel Jinga. Toţi cei care-l menţionau o făceau în mod admirativ, şi mi-a rămas în minte un prieten bun care se lăuda cu faptul că moştenise costumul de scenă pe care era cusut numele Daniel Jinga. L-am întâlnit la scurt timp după aceea, iar mai apoi am colaborat în câteva ocazii. N-a mai durat mult şi am devenit prieteni. Ne-au apropiat foarte mult ideile comune, visam amandoi proiecte grandioase şi le puneam apoi pe hârtie.
Astăzi, după aproximativ 20 de ani, mă mândresc avându-l pe Daniel printre acei câţiva prieteni foarte apropiaţi pe care un om îi poate avea într-o viaţă.
Profesional, am fost îndeajuns de norocoşi încat am putut pune în practică o bună parte dintre ideile noastre.
Despre Daniel Jinga, pot spune că mă fascinează. Mă fascinează capacitatea lui de a aduna oamenii în jurul său, reuşind să-i motiveze, să-i entuziasmeze, să-i facă să răspundă ca hipnotizaţi la orice gând sau intenție artistică ar avea el.
Ca solist m-am simţit foarte bine sub bagheta sa. Are capacitatea de a te face să te simţi în largul tău şi în deplină siguranţă. Personalitatea sa complexă l-a ajutat să se adapteze uşor unor proiecte foarte diferite stilistic.
A fost solicitat să concerteze alături de trupe legendare ca “Iris” sau “Phoenix”, orisă dirijeze concerte de muzică modernă ale unor compozitori contemporani foarte importanţi. A parcurs cu naturalețe partituri de dificultate maximă, şi cred că nu exagerez dacă spun că multe dintre aceste pagini nu ar fi putut prinde viaţă fără un om ca Daniel Jinga sau cel puţin n-ar fi strălucit la fel.
Dacă ar fi să-l caracterizez foarte pe scurt aş spune fără să ezit că este genial.
Cred că personalitatea sa efervescentă îl va purta în mod firesc pe culmi înalte, iar spiritul său va puncta istoria muzicii româneşti, sper, într-o măsură cât mai mare”
Vlad Miriță / Solist de operă
Daniel Jinga e un artist. M-am convins de asta în repetate rânduri. De la discuțiile banale despre muzică, până la strălucitoarele pagini de musical, Daniel a arătat că e un om dăruit, cu o cultură impresionantă. Trebuie să mărturisesc faptul că nu l-am plăcut din prima clipă, dar scena mi-a dezvăluit un om cu o personalitate mereu surprizătoare. Bafta mea! Pentru a fi Henry Higgins, în “My fair lady” am avut în fața mea nu numai un dirijor, ci și un prieten. Nu știu cum a fost pentru alții, dar pentru mine a contat! Daniel, succese majore cu internetul!
Horia Brenciu
Când spui Daniel Jinga, te gândești la Orchestra Metropolitana București și Corul Accoustic, proiecte mari a căror identitate poarta amprenta talentului si priceperii sale.
Mihai MITZĂ Georgescu / Bere Gratis
Daniel Jinga este o minune de om, un muzician desăvârșit și nu în ultimul rând un Bun Român . De prima oară când ne-am întâlnit, am devenit uniți de visele frumoase, de muzica fără granițe și de dragostea de Dumnezeu și România . Asa am devenit Frați de idealuri frumoase și dorința de a arata întregii lumi ce putem face noi românii
Daniel cred ca este unul dintre cei mai importanți muzicieni din generația lui și de abia a început sa se încălzească! Viitorul este al lui! Bafta haidukule și nu uita ca toți suntem K1!
Radu Fornea / Proiect K1
Am avut de mai multe ori privilegiul de a cânta sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Am cântat și rock, am cântat și operă. Mi-a plăcut extrem de mult faptul că am găsit un dirijor cu o deschidere muzicală atât de mare. Implicarea lui Daniel în fiecare proiect este totală – de la prima notă din partitură, până la ultima lumină care se închide în sală.
Sunt tot mai rare persoanele care-ți pot prezenta cu argumente solide fiecare decizie muzicală pe care trebuie să o iei în cadrul unui spectacol. Discuțiile cu Daniel sunt adevărate treceri prin istoria muzicii, călatorii printre paginile celor mai importante cărți. Toată concentrarea, toate trăirile, toată tensiunea muzicală, toate, în final, se adună într-un zambet. Pentru că, la fiecare sfârșit de spectacol, Daniel zâmbește. Muzica este doar emoție, vibrație și iubire.
Iar eu vă spun că Daniel Jinga este muzică!
Alin Dincă / Trooper
Despre muzică se spune că este ,,arta de a gândi cu sunete,,. Muzica nu are o definiție anume, fiecare dintre noi o poate defini așa cum crede.
Daniel Jinga spune: ,,Muzica este arta care înflorește și ofilește ciclic’’.
Eu aș spune că muzica este atingerea cosmică, mai presus de idei sau de cuvinte.
Dintotdeauna am avut o pasiune pentru muzica clasică. Vivaladi, Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Strauss, Tchaikovsky, Șostakovici…toți mi-au colorat copilăria cu menuete, sonete, valsuri sau simfonii.
Am fost la multe concerte de muzică clasică și întotdeauna, la plecare, îmi doream să urc pe scenă și să descopăr unde stăteau încuiate în instrumentele uriașe (cum îmi păreau atunci) sunetele fermecate care aduceau magia în inimile spectatorilor. Îmi imaginam că deschid instrumentele ferecate și redau universului sunetele captive, ca spectacolul să continue…
Cine ar fi crezut că acest lucru avea să se întâmple, chiar în toamna anului 2018?! Am avut șansa să-i cunosc pe unii din magicienii sunetului, artiștii din orchestra condusă de Daniel Jinga, cel care a plănuit Rapsodiem, o frumoasă odisee muzicală, românească.
Am descoperit pe toată perioada filmărilor frumusețea irespirabilă și totuși ascunsă a acestei țări, îndârjirea pentru arta bine facută, a întregii echipe de filmare și căutarea neistovită, de către artiști, a perfecțiunii sunetului trimis cu pasiune spre înălțimi.
Multe înțelesuri mi s-au descifrat de atunci, astfel încât am hotărât să cobor muzica din camera înaltă și solemnă a gândurilor, într-o sală de catifea a inimii mele.
Roberta Mitache, 13 ani, elevă la Colegiul National Gheorghe Lazar, Bucuresti
Nu am să uit niciodată primii mei pași pe scenă , primele mele concerte cu orchestra, dirijate de Daniel Jinga.
Îți mulțumesc pentru încrederea avută in mine și pentru momentele acelea de vis . De atunci, orice reîntâlnire pe scena, ne-a confirmat că am rămas vii și dedicați muzicii, la fel ca la începuturi…
Valentina Naforniță / soprană